středa, června 20, 2007

Vatikán vyzval katolíky: Přestaňte financovat Amnesty International

Vatikán vyzval všechny katolíky, aby přestali financovat organizaci Amnesty International (AI), která se zaměřuje na ochranu lidských práv. Centru katolické církve totiž vadí, že organizace AI podporuje potraty.

Amnesty International vede již delší dobu celosvětovou kampaň Stop násilí na ženách. Tato kampaň byla zahájena v březnu 2004 a i v České Republice se k ní připojily další organizace i jednotlivci. Nejméně jedna ze tří žen je ve svém životě byla zbita, donucena k pohlavnímu styku nebo jinak zneužita. Každý rok jsou milióny žen znásilněny svými partnery, příbuznými, přáteli a cizími lidmi, zaměstnavateli a spolupracovníky, vojáky a příslušníky ozbrojených složek.

Amnesty International podporuje ženy, aby si stály za svými právy. Prožitá zkušenost dívek a žen, včetně těch se kterými přímo pracujeme, ukazuje, jak důležité jsou sexuální a reprodukční práva pro jejich svobodu. Včetně práva nebýt vystavovány pohlavnímu násilí a dostaly pomoc, pokud takovému násilí byly vystaveny.

V rámci této kampaně AI mimo jiné hájí i práva žen na bezpečný a legální potrat v případě těhotenství, které je výsledkem znásilnění, sexuálního násilí nebo incestu. Ženy by také měly mít právo na bezpečný a legální potrat v případech, kdy je vážně ohroženo jejich zdraví nebo jejich život.

Pokud si pozorně přečtete předchozí odstavec, tak se v něm nepíše ani slovo o tom, že by AI podporovala potraty. Také se v něm nepíše, že by AI měla názor, že potraty jsou dobré. Také se v něm nepíše, že potraty jsou špatné.

Amnesty International pouze hájí práva žen na jejich svobodnou volbu v situaci, která ohrožuje jejich fyzickou a psychickou integritu. Pokud se začtete blíže do materiálů, které jsou v rámci této kampaně dostupné, tak zjistíte, že Amnesty International zároveň bojuje proti nuceným potratům. A to se opět nevylučuje s tím, že hájí práva žen na dostupnost lékařské péče, a říká, že by ženy měly mít na výběr v případech, kdy je ohroženo jejich zdraví nebo lidská prává.

Abych se vrátil zpátky k nadpisu. Vatikánský úřad pro Spravedlnost a Mír (nevím, jak vám, ale mě to zní jako "Svatá inkvizice") vydal prohlášení, že by katolíci (zřejmě) měli přestat podporovat organizaci Amnesty International, která podporuje potraty. Ano, čtete dobře, která podporuje potraty. Pokud vám to přijde v přímém rozporu s tím, co jsem napsal v předchozím odstavci, tak se moc nepletete.

Osobně chápu postoj katolické církve vůči všem potratům. Je to jejich náhled na svět a já jim ho neberu. Ovšem nerozumím tomu, jak můžou tak nestydatě přehlížet ženy, jejich práva a jejich názory. Přijde mi velmi smutné, že se katolická církev je schopná na jedné straně zuby nechty bránit jednu (ještě nenarozenou) lidskou bytost a na straně druhé šlapat po jiných lidských bytostech.

Mimochodem, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře každý rok kvůli špatně provedeným (většinou ilegálním) potratům 70.000 žen.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jde o to, že potrat jako takový se nemůže nikdy stát (lidským) právem. Z hlediska přirozeného práva je např. potrat možný jako sekundární efekt - při léčbě nemoci, která ohrožuje život matky. Jedná se o tzv. nepřímý potrat. V takovém případě má matka právo na léčbu (při které dojde k potratu), ne "právo" na potrat. Filozofická východiska Amnesty International jsou ve výsledku zrůdná. Právo na potrat, byť vnějškově a různě omezované, zůstává (z hlediska přirozeného práva) legalizací vraždy. Vůbec se nedivím, že Vatikán vyzval katolíky k zákazu financování.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím přesně s tím, co napsal "anonymní" přede mnou. Jeden zločin není důvodem k legalizaci dělání jiného zločinu. V tomto případě znásilnění není důvodem k potratu. Není důvod trestat trestem smrti dítě, které za nic nemůže za zločin jeho otce. Souhlasím s výzvou Vatikánu.

Ignác Pospíšil řekl(a)...

Stanovisko Svatého stolce je logické a naprosto správné. Jeden zločin nelze "řešit" dalším zločinem.