středa, ledna 13, 2010

Google, homo politicus

Google oznámil, že po několika letech přestane cenzurovat výsledky pro čínské občany. Jsem si jist, že na internetu už zuří diskuze na téma dobro a zlo, Google a Čína, komunisti a kapitalisti, nudle a hamburgery.

Není třeba, aby i tento blog řešil to stejné. Rád bych se jen zeptal proč? Proč právě nyní?

Bezpečnost

Google sám prohlašuje, že důvodem k tomuto kroku byl internetový útok vedený z Číny. Google prozatím ani jediným slovem neobvinil přímo čínskou vládu či její bezpečnostní služby. Omezil se jen na konstatování o geografickém původu útoku.

Profesionálům je jasné, že z Číny mohli na e-mailové účty útočit Číňané stejně tak dobře jako Rusové, Japonci, Korejci, Britové či kdokoliv jiný. A že šlo o čínské aktivisty? Věřím, že čínské aktivisty monitorují všechny zpravodajské služby všech států.

Google prohlásil, že jen dva účty byly skutečně nabourány a to ne zcela.

Také bylo řečeno, že několik dalších desítek účtů bylo již delší dobu monitorováno. U tohoto samostatného incidentu ale nebyla vůbec ani naznačena spojitost s Čínou. Tato informace v oficiálním prohlášení Googlu je dosti zvláštní a na první pohled nesouvisející.

Pokud to sesumírujeme, z Číny někdo zaútočil na Gmail a podařilo se mu částečně narušit bezpečnost dvou e-mailových účtů. Tolik fakta.

Hackování Google účtů je na dennodenním pořádku a zdrojem jsou určitě nejen čínské internetové adresy. Nigerijci by o tom mohli natočit tak rozsáhlý seriál, že by i Ulice bledla závistí. Takže proč? Určitě ne kvůli bezpečnosti. Kvůli dvěma nabouraným účtům v jednom měsíci nebudete riskovat ztrátu největšího a nejperspektivnějšího trhu na světě.

Veřejné mínění

Že by zafungoval veřejný nátlak? Nebuďme naivní. Veřejné protesty proti cenzuře na Googlu kulminovaly někdy na přelomu roku 2005 a 2006. Pokud tedy byl kdy Google pod obrovským tlakem a měl důvod ustoupit veřejnému mínění, pak tehdy, nikoliv nyní.

Intelektuální vlastnictví

Google pouze v jedné větě hned v úvodu zmiňuje, že při incidentu došlo ke zcizení intelektuálního vlastnictví firmy Google. Žádné další informace nejsou k dispozici.

Může toto být důvod, že se Google začíná chovat morálně? Těžko. Zločin může motivovat leda k pomstě či zadostiučinění, ale ne k respektování lidských práv, které by mělo být bezpodmínečné. Co by muselo být zcizeno, aby se Google uchýlil k tak sofistikované pomstě na čínské vládě, jakou je respektování lidských práv?

Proč?

Velmi vítám rozhodnutí Googlu a je mi líto těch let, kdy se kvůli vidině svých zisků zaprodal čínské vládě a upíral právo na informace dobré miliardě lidí.

Ať byl důvod jakýkoliv, musí se nechat, že PR oddělení Google to využilo způsobem, který se snaží spravit už tak hodně pošramocenou morální pověst Googlu, takže si nakonec máme nejspíše všichni myslet, že Google je zde, aby bránil lidská práva.

Ale stejně, proč právě nyní?


Související:

Žádné komentáře: