čtvrtek, února 01, 2007

Já člověk, velím

Na Slashdotu se právě objevila zprávička o nejnovějším narušení bezpečnosti v dlouho očekávaném operačním systému Windows Vista.

Jak všichni tušíme, nový systém je napěchovaný nejnovějšími technologiemi. Lépe řečeno nejnověji přibalenými technologiemi, neboť valná většina nových technologií ve Vistě je již samozřejmě dlouho známa a hojně používána v jiných oblastech.

Jedna z těch nově přibalených technologií je i schopnost vykonávat mluvené příkazy. Technologie vypada nezáludně, jednoduše na počítači vybaveném mikrofonem můžete některé akce vykonávat pouhým pronesením několika klíčových slov. Pěkné, že ano? Můžete označovat v dokumentu slova a následně je mazat, můžete volit položky v menu... Jenomže!

Pandořina skříňka se na chvíli pootevřela. Jeden šikula zjistil, že je možno na libovolnou internetovou stránku vložit zvukový soubor se zaznamenanými sekvencemi příkazů. Nic netušící návštěvník na svém počítači při návštěvě stránky přehraje zvukový soubor. Taktéž nic netušící počítač mluvené příkazy linoucí se z vašich reproduktorů zachytí, dekóduje a vykoná. A problém je na světě.

Docela jsem se teď bavil představou vtipálka na celostátním televizním kanálu, který v přímém přenosu zahaleká prostřednictvím televizních obrazovek na milióny lidí a počítačů "Otevři Dokumenty, označ vše, smaž, vysypej koš!".

Žádné komentáře: