pondělí, prosince 04, 2006

Čechu makej a neptej se!

Ministr financí Vlastimil Tlustý dosud nejenže neřekl jméno příslušné osoby, ale ani nedokázal říci, jaký charakter bude mít takové řízení a kdy se dá jeho výsledek očekávat. Současně ale přiznává, že Česko může v tomto řízení zaplatit až 7 miliard korun.

Zmatek panuje i kolem otázky, zda bude smlouva s Nomurou zveřejněna. Šéf resortu financí nejprve minulý týden řekl, že dohoda bude tajná. Premiér Mirek Topolánek vzápětí poslancům slíbil, že smlouva se určitě zveřejní. A poslední vyjádření politika ODS? "Já jsem přesvědčen, že argumenty pro tuto smlouvu a pro její podepsání budou veřejnosti v nějaké formě předloženy. Jestli to bude přímo ta smlouva, to nevím, protože samozřejmě existuje tady cosi, co se nazývá obchodní tajemství," uvedl včera první místopředseda ODS Pavel Bém v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 1.

Zdroj: Hospodářské noviny, 4. 12. 2006

Pánové "vládci" zapomínají, ve jménu koho nakládají s miliardami. Zapomínají, za koho podepisují smlouvy a komu se mají tedy zodpovídat. Zapomínají, koho zavazují ve svých, ne zrovna vydařených "obchodech", ke splácení nepodařených (či až příliš vydařených a promyšlených) obchodních experimentů. Nás. Mne, vás, vaše děti, sourozence, rodiče. Nás.

Jak nám může někdo říci: Milý občane, ty a deset milionů tvých spoluobčanů budete po dobu několika dní pracovat pro jistou japonskou firmu bez nároku na honorář. Milý občane, ani se nepokoušej ptát, proč musíš zdarma pracovat pro lidi, které jsi nikdy neviděl a ani neuvidíš. Podmínky smlouvy, kterou jsme tvým jménem podepsali, a která tě uvrhla dočasně na nucené práce, podléhají samozřejmě čemusi, co se nazývá obchodní tajemství... zkrátka my jsme tví vládci, Čechu makej a neptej se!

Myslím, že naší povinností je ptát se. A myslím, že povinností lidí, o kterých mluvíme, je podat jasnou, srozumitelnou, pravdivou a vyčerpávající odpověď. Tak to musí být.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Původně jsem četl vyšeptávající odpověď. Což je přesně to, čeho se dočkáme... ;-)