úterý, srpna 01, 2006

Projekt: Politická paměť národa

Myslím si, že jednou z hlavních příčin, proč se s masami lidí tak snadno manipuluje je nedostatečně dlouhá paměť. Dnes se politik vehementně zasazuje o omezení občanských práv a svobod a zítra před volbami se nechá vyfotit na demonstraci za svobodu projevu, na billboard si dá heslo "Svoboda, demokracie a prosperita především" a co se stane? V důsledku si průměrný volič myslí, že tento pokrytecký člověk bude zárukou svobody, demokracie a prosperity a to bez ohledu na fakt, že těsně po volbách jde opět v šlépějích omezování občanských práv a svobod.

Jak učinit, aby byli politici více zodpovědní za své činy a nechovali se vzorově jen před blížícími se volbami? Prodloužit paměť národa.

Samozřejmě, že máme svobodu projevu, o všem se píše, všechny mediální kauzy byly zdokumentovány novináři ze všech stran, je tedy snadné pro voliče si daného politika "vylustrovat". Opravdu? Ne, nikoliv. Je to nesmírně těžké.

Za totality, kdy byla kritika oficiálně potlačována, bylo svobodných zdrojů jen poskrovnu. Kdo chtěl, věděl kde tyto zdroje nalézt. Dnes je svobodných zdrojů tolik, že není možno je všechny správně posoudit, proto ztrácejí na váze a důležitosti. Díky dostatku svobody si svobodného projevu dnes vážíme méně, než tomu bylo v minulosti, kdy svobodný projev byl vzácností. Ekonomové jásají a vykřikují poučky o nabídce a poptávce. Ano, zdá se, že i svobodný projev můžeme popsat křivkou nabídky a poptávky. Málo svobodného projevu, velká poptávka, velká cena každého slova. Hodně svobodného projevu, poptávka přesycena, svobodné slovo je téměř bezcenné.

Ve svobodném prostředí, kde roztroušené svobody a pravdy máme tolik, že ji začínáme přehlížet a ztrácet, je potřeba učinit další krok, který se v konzumním světě velmi osvědčil. Aby zákazník nemusel tu přehršel produktů shánět po různých trafikách a obchůdcích, postavili jsme diskonty, supermarkety, hypermarkety, obchodní centra. Vše, co potřebujete, najdete pod jednou střechou. Lidé to milují a hojně toho využívají.

Představte si internetové stránky, které obsahují profily všech známých politiků. Stručné životopisy, informaci pro které klíčové zákony, pokud se to dá zjistit, hlasovali. Seznam kauz, vyšetřování, afér s odkazem na mediální zdroje, které tyto kauzy pokrývají, citace vyjádření politiků k důležitým tématům. Vše objektivně, s jasně označenými zprávami, které se nepotvrdily...

Redaktoři a správci systému by měli být pokud možno nestraníci, případně z různých politických stran. Systém by měl být ve formátu WIKI se silnou kontrolou vkládaných hesel a modifikací, aby se předešlo účelovému zneužití. Neměl by obsahovat žádné názory, pouze holá fakta, citace, odkazy. Heslo "raději méně, než více" je v tomto případě důležité.

Volič by mohl snadno a na jednom místě občerstvit svou paměť včetně detailů z odkazovaných zdrojů.

Myslím si, že složky, které na pachatele vede Policie, jí a společnosti v důsledku mohou velmi pomoci při odhalování trestných činů. Věřím, že veřejné politické složky vedené na politiky společnosti pomohou ještě více.

Kdyby se našlo pár vyjimečných nadšenců, jsem ochoten zprostředkovat technické řešení stránek včetně hostingu a lukrativní domény. Bohužel pro nedostatek času by byla nutná pomoc při správě obsahu. Je někdo s politickým přehledem, schopností objektivního posouzení, dostatkem volného času a odhodláním pokusit se zlepšit politickou kulturu v ČR?

Žádné komentáře: