čtvrtek, července 27, 2006

Babiččino protiraketové paraple

V poslední době se setkávám s velmi častým, neopodstatněným tvrzením novinářů ohledne plánované protiraketové základny USA a její funkce.

"Hostitelská země bude americkým deštníkem také chráněna.", píše Martin Ehl v dnešních Hospodářských novinách. Napadlo pana Ehla, místo papouškování nepodložených výroků, položit si otázku, proč USA tak vehementně stojí o to, aby rakety protiraketové obrany byly umístěny daleko před hranicemi USA? Asi nenapadlo. A přitom je to tak snadné.

Balistická raketa má určitou trajektorii, po které se pohybuje. Nejsnazší je raketu zlikvidovat krátce po startu a nejriskantnější je raketu zlikvidovat na konci dráhy.

Mezikontinentální rakety mohou nést jaderné hlavice. Kromě jaderných hlavic raketa také nese falešné hlavice, které nenesou jadernou nálož. Při sestupu po oddělení hlavic od rakety je už téměř vyloučena likvidace hrozby. Ikdyby to bylo možné, jedná se o vabank, protože nikdo neví, která hlavice je pravá a která falešná. Není možno mít dostatečný počet protiraketových střel, které by spolehlivě zlikvidovaly všechny hlavice. Proto a také z jiných důvodů je nejlepší zlikvidovat raketu co nejdříve. Se snižující se vzdáleností rakety od cíle se výrazně snižuje i šance úspěšného zásahu.

Suma sumárum, Poláci nebo Češi budou poskytovat Američanům základnu, která bude hostitelskou zemi chránit asi jako babiččino děravé paraple proti kroupám.

Také by nás, Čechy, mělo urážet neustálé omýlání, rozebírání a dohadování, kolik pracovních míst americká základna vytvoří. Myslím, že kromě místní hokynářky, čínského butiku s typicky českými produkty a suvenýry Made in China a několika start-upů v podobě nočních klubů z toho mnoho českých živnostníků nezbohatne.

A proto nevím, jestli nám tato bezpečnostní hrozba, kterou představuje dlouhodobé hostování velmocenské armády, která má spoustu nepřátel a k tomu navíc i omezení naši teritoriální suverenity stojí za to. Stojí?


Související odkazy:

Žádné komentáře: