úterý, května 26, 2009

Omluva projektu www.chceteje.cz

V jednom z mých starších blogů jsem bezhlavě útočil proti projektu Chcete je?. A dnes jsem zjistil, jak strašně jsem těm klukům křivdil.

Pozorně jsem si přečetl jejich web a ejhle! On ten celý povedený projekt je pouhou parodií na projekt "Chcete ho?". To staví ty mladé kreativce do úplně jiného světla. Jsou to prostě jenom srandisti a humoristi! A já jim tak křivdil!

Sami si dokonce myslí, co většina Čechů o krajní pravici, jak sami píší:

Zveličování nebezpečnosti neonacistů je zcela zřejmé – těch několik stovek agresivních pitomců, jež má potíže s alkoholem, orientací i hygienou nepředstavuje žádnou relevantní sílu, která by mohla ohrožovat naše svobody a demokracii.
zdroj www.chceteje.cz

A chlapci jistě ví, o čem mluví! Asi jim budu mluvit z duše, když s nimi zanotuji přání, ať ti agresivní pitomci, co mají potíže s orientací i hygienou, navždy zůstanou silou irelevantní.

Dostal jsem ze sebe špatný pocit a přemýšlel jsem, jak se těm klukům kreativním omluvit. A tuhle jsem dostal nápad. Oni jsou umělci a humoristi, nejlepší omluvou jim bude tedy něco, čemu rozumí, něco takříkajíc jejich krevní skupiny.

A zde je má omluva. Speciálně pro humoristy z projektu Chcete je? představuji projekt Chcete je? Reloaded a věřím, že jej přijmou kladně a s humorem jim vlastním.

Věřím, že jsem se jim strefil do vkusu. Asi jim napíši, jestli má dílka neumístí na jejich web. Věřím, že jim mé koláže udělaly velkou radost. Rád bych se také chopil příležitosti a povzbudil všechny, kteří také prohlédli, aby se omluvili podobným způsobem. K uvedeným dílkům dávám svolení k libovolnému šíření i užití.

9 komentářů:

Miloš řekl(a)...

Reloaded se mi opravdu líbí.
Jen by mě zajímalo, co mají Hitlerovi obdivovatelé společného s pravicí, když byl Hitler ultralevičák, respektive co je na náckovství pravicového vyjma toho, že pravou rukou ukazují, jak vysoko jim skáče pes.

Jan Filein řekl(a)...

Díky za pochvalu.

Náckovství ani Hitler nemá nic společného s pravicí? :-)

Hitler je spjatý s nacizmem (náckovstvím), kterýžto je považován za formu fašizmu, kterýžto obsahuje formy levicového i pravicového vládnutí s jasným akcentem na pravici, kde se také většinou konsensuálně řadí.

Proto vymezení Hitlera jako ultralevičáka může být sice částečně pravdivé, ale ve výsledku nanejvýš zavádějící. Lepší je označovat Hitlera za nacistu či obecněji fašistu.

Mezi znaky fašismu patří, to co slýcháme na některých mítincích:
- opozice vůči demokracii a liberalismu, spolu s cizinci a přistěhovalci je považuje za původce všeho špatného
- nadřazení zájmů celku (národa, státu) nad zájmy jednotlivce
- usilování o totalitní stát (nikoliv však ve všech svých formách), proklamace snah o udržení disciplíny a plynulého chodu státu
[zdroj: CS WIKIPEDIA]

Ale dost plkání, k jádru věci:
celý můj příspěvek je samozřejmě recese a absurdní přehánění. A tak to musíš taky brát. A ilustrovaný pravičák na logu jen ukazuje, jak vysoko skáče pes.

Pravice jde dohromady s Hitlerem asi tak jako spojovaní libanonských dětí s TNT a žloutenkou. Jenoznačná sranda, recese a nadsázka. Nic víc v tom zamozřejmě nehledej. Snad to je každému jasné. :-)

johnny řekl(a)...

Dobré, nad některými vtípky jsem se fakt zasmál :))

Anonymní řekl(a)...

Jako sranda vůči náckům dobré, ale to pozadí z Národní stranou je trochu mimo. To spíš chtělo Národní odpor.

Asi si budete muset otevřít nějakou tu "brožurku" a nastudovat rozdíly mezi nacionalismem a neonacismem. Ale třeba vám to za pár let ve škole řeknou.

Jan Filein řekl(a)...

Ještě jednou pro lidi, kteří mají problém se čtením:

"Pravice jde dohromady s Hitlerem asi tak jako spojovaní libanonských dětí s TNT a žloutenkou."

Hádám, že jste asi taky nepochopil klip Národní strany, který používá stejný druh super-hyperboly. Možná vám to klucí z Národní strany vysvětlí, jak máte chápat jejich klip a pak pochopíte i vy mne.

Vzhledem k tomu, že jsem pár "brožurek" již nastudoval, nedomnívejte se, že jde v této věci o nedostatečné vzdělání.

Přesto se rád nechám dovzdělat, pokud si myslíte, že to potřebuji a budete mít se mnou trpělivost.

Anonymní řekl(a)...

Na pochopení vcelku jednoduché. Národní strana nemá ráda barevné, ale to ještě neznamená, že má ráda Hitlera. Podle jejich vyjádření jde usuzovat, že jej z českých nacionalistických pozic odmítají.

Oproti tomu Dělnická strana a Národní odpor jsou vysloveně (neo)nacistické skupiny.

Na pozadí těhlech karikatur jsou demonstrace Národní strany, což je pak logicky poněkud mimo a působí to tak, že autor o věci nic neví.

Zda jsou náckové pravice či levice bude vždy věcí názoru a sporu, faktem je, že kdyby tam bylo napsáno "neonacisté" a ne "krajní pravice", na sdělení by to nic neubralo a bylo by to nesporné.

Braní Wikipedie jako věrohodného zdroje beru jako součást té recese.

Anonymní řekl(a)...

Mně je spíš líto autara tohoto blogu. Pokud se snaží jak on sám píše "o vtipnou parodii projektu Chceteje", tak se mu to moc nevede a spíše ukazuje na sebe, jaký je nýmand. Vytvořit nějakou rádoby vtipnou koláž nějakého nácka a loga NS, či něco podobného je asi stejně logické, jako udělat koláž p. Cibulky a p. Ransdorfa. Pro ty méně chápavé, do jednoho obrázku byly skloubeny dva naprosto rozdílné prvky, které si přímo odporují. Možná by autorovi nebylo na škodu nastudovat si co vůbec bylo národní obrození, jehož účastníci jsou Národní stranou oslavováni.

Anonymní řekl(a)...

Mno podle mě ste klukum, kteří pracovali na projektu chceteje.cz moc velkou radost neudělal, jelikož jste udělal to samé, co můžeme nalézt v projektu chceteho.cz, žádná změna... Bojovat proti xenofobii xenofobií je vážně divné.

Anonymní řekl(a)...

> Bojovat proti xenofobii xenofobií je vážně divné.

Xenofobie? Autor článku je Čech. Běloch. Proto pokud si dělá srandu z xenofobních Čechů-bělochů, tak nemůže být ani xenofob ani rasista. Ne? :-)

A dělat si srandu z hloupých názorů na svět je snad ještě dovoleno a neshledávám na tom nic xenofobního.