pondělí, července 31, 2006

Spekulace: proč rakety u nás?

Proč je výhodné mít na našem území protiraketovou základnu?

Existuje mnoho geografických lokací, kde je možno protiraketový systém alternativně umístit. Musíme tedy hledat i další důvody kromě geografických.

Psychologie. Účinnost protiraketové obrany je prozatím více než sporná. S vývojem technologie se účinnost bude samozřejmě zvyšovat, ale to platí i o protivníkovi. Největších úspěchů zbraně dosáhnou, pokud se nepoužijí, pokud fungují jako odstrašující prostředek do té míry efektivně, že předejdou válečnému konfliktu. Nejnebezpečnější je tedy zbraň, o které se domníváme, že je nejnebezpečnější, ne ta, která skutečně nebezpečná je. Abychom se mohli domnívat, že je zbraň nebezpečná, musíme ji mít, jak se říká, dostatečně na očích. Proto umístění v naší oblasti, poblíž některých velmocí, může působit ve spojení s přísným utajením jako mnohem silnější zbraň, než ve skutečnosti bude.

Domino efekt. Umístění raket na území dalšího členského státu NATO, bez možnosti, aby tento stát či NATO použití raket kontrolovalo skýtá ve spojení s domnělou obrannou schopností systému ještě větší efekt. Stát, který bude stát na opačné straně konfliktu proti USA a je jedno, jakým způsobem do konfliktu bude zatažen, jestli agresivitou Spojených států či svou vlastní, bude mít neustále na paměti, že při útočné či odvetné raketové akci, při které se bude snažit zasáhnout území USA, bude muset překonat domnělou či opravdovou protiraketovou obranu rozmístěnou na našem území. To je rozhodně snazší a levnější konvenčnějšími způsoby než různými raketovými návnadami či falešnými hlavicemi... Co by to ale znamenalo? Na skutečnost, že se USA angažuje v různých konfliktech jsme si už vlastně zvykli, proto bychom si důsledně rozvážili, než se další spojenci zapojí do konfliktu. Ovšem napadení dalšího člena NATO, byť by se jednalo o faktickou likvidaci protiraketové obrany USA rozmístěné na našem území, tato situace by mnoho diplomatických cest uzavřela a otevřela by doširoka cestu ke vtažení celého NATO do válečného konfliktu mezi USA a další stranou... Protiraketová obrana na našem území bude mít tedy sílu všech zbraní stojících za NATO, neboť my a v důsledku existujících smluv i NATO budeme rukojmími v eventuálním konfliktu.

Je tedy důležité, aby základna stála u nás, v Polsku či Maďarsku. Pro nás, jako členy NATO, je ale umístění základny na jakémkoliv území jiného člena NATO v důsledku stejnou prohrou, jako umístění na našem území. Jen ta psychologická část bude snesitelnější.

Domnívám se, že USA získá strategickým umístěním raket mnohem více, než dobře fungující technický obranný prostředek. Co získáme my? Pocit rukojmí, které pouze doufá, že USA neudělá nějaký manévr, který by nás obětoval v zájmu americké národní bezpečnosti.

Žádné komentáře: