úterý, března 06, 2007

Genuine štěkot

Windows Vista je tady. Řekněte WOW! svítí na mne z autobusové zastávky billboard. Díky spoře osvětleným ulicím noční Prahy mu nelze uniknout. Pro jistotu se přesunu za zastávku, abych nemusel civět na barevnou kuličku na plakátu s pocity noční můry nalétávající na petrolejovou lampu.

Napínám zrak, abych zjistil, co se skrývá za hustě reklamou oblepenou vitrínou obchodu, u kterého právě stojím. Zastávka stále hází odlesky. Poodstoupím trochu bokem, abych změnil úhel pohledu. WOW! udeří na mne vitrína. S odstupem se mi mozaika poskládala a došlo mi, co to je za reklamu vylepenou na vitríně. Vista.

Vzdávám boj a přesunuji se zpět do přístřešku zastávky. Za okamžik nepřítomně civím na billboard Windows Vista je tady. Řekněte WOW! a mám pocit, že odněkud dokonce cítím teplo petrolejové lampy a pach spálených hmyzích křídel. Nejspíš jsem lapen, zdrceně si uvědomuji.

Ale je mi to jedno. Měl jsem perný den a mám nárok na chvíli vypnout a koukat do zdi. Nebo do oken.

Přemítám nad hloupostmi. Jako vždy. Co jsem nestihl udělat, co udělám zítra, co bych zítra měl udělat a co se mi určitě zítra chtít dělat nebude. Postupně se vyčerpávám, až se veškeré mé myšlení soustředí pouze na modravou kuličku s barevnými zvlněnými ploškami. Pěkná barva. Říkám si. Jednoduchý motiv. Čitelné i pěkně z dálky. Dobrá řemeslná práce. Svítí to tak lákavě barevně. Hlavou se mi honí vzpomínka na můry tvrdošíjně narážející do stínítka lampy u sestry na zahrádce. Pro jistotu o jeden krok poodstoupím. Pro všechny případy.

Windows Vista je tady. Řekněte WOW! Má pozornost se opět přenáší k před okamžikem proklínanému nápisu. Stále ho přejíždím očima tam a zpět. Polohlasně si ho přeříkávám. Jestli mě sleduje tajný agent reklamní agentury, musí plesat radostí.

Začínám přemýšlet, jak angličtiny neznalý průměrný Čech bude na tuto reklamu nazírat. Snažím se číst nápis coby angličtinou nepoznamenaný člověk středního věku. Moc práce mi to nedá. Jen to slovo WOW se mi zdá s českou výslovností poněkud obtížné.

Vof. Voff. Vvof! cedím tvrdošíjně skrz zuby. Vof! ozve se rozpačitě za mými zády. Nejspíše jsem odhalen, tajný agent reklamní agentury, kterého Microsoft přidělil ke každému billboardu, mi nenápadně napovídá správnou výslovnost.

Pomalu se otáčím a pravá ruka se mi nenápadně svezla k boku. Uvědomil jsem si, že kolty, které jsem měl vždy proklatě nízko, jsem odepnul někdy ve čtvrté třídě. Budu si muset v přítmí zapadlé pražské uličky vystačit jen s ocelovými pěstmi.

Dokončil jsem obrátku a můj drsný pohled pistolníka probodával temnotu. Tajný agent je rafinovaný, ale na mne si nepřijde. Přečetl jsem všechny májovky z babiččiny knihovny. Nemůže mne tedy překvapit ani ten nejvykutálenější padouch.

Náhlý pohyb v oblasti kolen směrem k mně vyburcoval již tak napjaté smysly. Trhl jsem hlavou a snažil se identifikovat obličejovou část agenta, kam jsem hodlal umístit svou ocelovou pěst.

Ha! Z přítmí na mně s vyplazeným jazykem zírala hlava čistokrevného pouličního čokla. Vof! Poradil mi ještě jednou a naklonil hlavu na stranu, jako kdyby říkal, tak už je ti to jasné, nebo se tu mám i vykakat?

Jedu tramvají domů a míjím obrovský billboard. Vof, vof! reaguji bezmyšlenkovitě na modrou kuličku. Vindouz Vista. Vrrrr, vof!, v duchu upřesňuji.


Konec srandy. Pokusíme se vnést trochu světla do toho podivného sloganu. Předpokládejme, ze Microsoft nezaměstnal starší kreativce, kteří pamatují doby, kdy emerické zápalky byly nejlepší prostě proto, že byly emerické. Předpokládejme, že nám Microsoft nechce sdělit jen "WOW", my jsme emeričani (odhlížím od armády indických programátorů v Microsoftu), děláme tedy nejlepší zápalky a software. Předpokládejme, že zpráva, která se nám předkládá není jen tak plytká.

Dobře, víme, že je to anglicky. Třeba je to nějaká zkratka či přímo technický termín. Hned namátkou mne napadají některé významy WOW:

  • Wow! signál - narážka na neobjasněný signál zachycený v roce 1977 v rámci programu hledání mimozemské civilizace SETI. Je Vista z jiné galaxie? Proto k nám letěla tak dlouho?
  • World Of Warcraft - naznačují, že Windows Vista je vhodná náhrada pro vaší herní konzoli?
  • World Of War - připojili se k celosvětové válce proti terorismu pod heslem Smoke Them Out?
  • World Of Windows - hodlají s námi opět hrát Monopoly?
  • Windows on Win32 - přináší Vista opět po letech 16-bitovou revoluci do vašich domovů? S méně bity bude práce opět rychlejší, snazší a zábavnější?

Konec spekulací, zabrousíme za autoritou. Použijeme slovník Princetonské univerzity.

Princeton University Dictionary: WOW

Hned první věc, která na nás ze slovníku vykoukne, je definice podstatného slova WOW.

Noun - a joke that seems extremely funny

Česky to znamená vtip, který je neobyčejně směšný. Je to jasné, mysleli tím:

Windows Vista je tady. Řekněte to je ale povedený vtip!

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To je nejlepší článek k této reklamě, jaký jsem četl! Vážně mě to pobavilo :-D
Musím říct, že když jsem minulý čtvrtek na Muzeu v metru přestupoval a uviděl jsem, jak jsou všechny zdi polepeny Vistou, bylo to silně depresivní.
Legrace byla pozorovat lidi , jak chodí kolem a místo "WOW" se ozývá "CHECHECHE" :)

Anonymní řekl(a)...

Skvele! Hrozne me to pobavilo :-)

Anonymní řekl(a)...

Opravdu velice podarene se spravnou gradaci!

Anonymní řekl(a)...

Mně zase v podchodu metra napadlo: "Windows Vista. Řekněte Wowno!"