pondělí, července 09, 2007

Sebevrah je jen nadrženým chudým muslimem

Server Psychologie dnes zveřejnil článek Deset politicky nevhodných pravd o lidské přirozenosti (Ten Politically Incorrect Truths About Human Nature), který obsahuje několik překvapivých informací a teorií.

V jednom z bodů si autoři Alan S. Miller Ph.D. a Satoshi Kanazawa Ph.D. položili otázku proč je nejvíce sebevražedných atentátníků muslimy. A zde je jejich teorie (následující řádky jsou víceméně volným překladem).

Nejvíce sebevrahů je Muslimy

Sebevražedné mise nejsou vždy nábožensky motivovány, ale podle Dieaga Gambetta, sociologa Oxfordské univerzity, autora Naplnění sebevražedných misí smyslem (Making Sense of Suicide Missions), když se jedná o náboženskou sebevraždu, utočníci jsou vždy muslimové. Proč? Překvapivá odpověd je, muslimské sebevražedné akce nemají nic společného s islámem nebo Koránem (kromě dvou řádků). Má to hodně společného se sexem, nebo v tomto případe s nedostatkem sexu.

Co odlišuje Islám od ostatních nejrozšířenějších náboženství, je tolerance polygamie. Umožněním některým mužům monopolizovat všechny ženy a tím vyloučit mnoho mužů z reprodukčních příležitostí polygamie vytváří nedostatek žen. Za předpokladu, že mužů a žen je přibližně stejné množství, pokud 50% mužů bude mít po dvou ženách, zbylých 50% mužů nebude mít ženy žádné.

Polygamie zvyšuje tlak na konkurenceschopnost mužů, zejména mladých mužů nižšího sociálního statutu. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se mladý muž uchýlí k agresivnějším krokům s cílem získat přístup k ženě. Mají málo co ztratit a mohou získat mnoho v porovnání s muži, kteří už ženy mají. Polygamie ve všech společenstvích činí muže násilnějšími, zvyšuje kriminalitu jako jsou vraždy a znásilnění, dokonce při srovnání s ohledem na faktory jako jsou ekonomická vyspělost, ekonomická nerovnováha, hustota populace, stupeň demokracie a politické faktory v regionu.

Přesto polygamie sama o sobě není dostatečným odůvodněním sebevražedných atentátů. Společnosti subsaharské Afriky a Karibiku jsou daleko více polygamní než Muslimské národy blízkého východu a severní Afriky a trpí vysokým stupněm násilí. Subsaharská Afrika strádá dlouhou historií pokračujících civilních válek ale nikoli sebevražedných atentátů.

Dalším klíčovým faktorem je slib 72 panen, kterých se v nebi dočká každý islámský mučedník. Vidina výhradního přístupu k pannám se lidem, kteří mají na světě alespoň jednu ženu, což striktně monogamní společenství garantují, nemusí zdat ták závratně lákavá, ale tento prospěch je velmi přitažlivý pro kohokoliv, který čelí deprimující realitě reprodukčního ztroskotance.

Je to kombinace polygamie a slibu velkého harému panen v nebi, co motivuje mnoho mladých muslimů ke spáchání sebevražedného útoku. Tuto teorii potvrzují všechny studie sebevražedných útočníků, které uvádějí, že se jedná vždy o výrazně mladší utočníky, než je průměr populace celkově a dokonce než je průměr populace uvnitř jejich vlastní extrémistické politické organizace, jakou je Hamás či Hizbaláh. A téměř všichni sebevražední útočníci jsou svobodni.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To ale pořád nevysvětluje, proč se ideologicky motivované sebevraždy nevyskytují v afrických muslimských polygamních společnostech, že ne? A pořád zbývá otázka, proč jsou některé země s tímto uspořádáním na spodních příčkách světového žebříčku výskytu násilí a kriminality; muslimský Senegal, Mali či Guinea, kde je počet polygam,ních manželství velmi vysoký, mají nižší kriminalitu, než Japonsko (o ČRnemluvě) a násilné trestné činy jsou tam vzácné. Máte pro to nějaké vysvětlení, ve světle dříve uvedených skutečností?

Jan Filein řekl(a)...

V africkych muslimskych polygamnich spolecnostech mame ideologicky motivovane vrazdy ve velkem meritku, coz je ventilace nasilneho chovani jinym smerem nez u sebevrahu. V jadru jde ale stale o stejnou vec.

Muslimsky Senegal, Mali, Guinea, statistiky kriminality jsou zavadejici, protoze nejsou pomerovany stejnym pojetim kriminality.

Zatimco u nas pujdete sedet za sex s dvanactiletou, tam treba nepujdete, protoze to povazuji za beznou normu (statisticky median veku svatby Senegalske zeny z venkova cini 16,3 let + prumer 5,7 porodu na zenu). Take kriminalita souvisi uzce s vymahatelnosti prava. V zemich, kde je vymahatelnost prava mensi muze byt statisticka kriminalita vyrazne mensi vzdor realite. Demonstrovano na extremu: pokud svedomity Japonec pujde na cervenou a hned se sam dobrovolne uda, tak to urcite se statistikou zahybe vice, nez kdyz v Guinei clovek zastreli jineho na ulici a nikdo se to neobtezuje vysetrit.

Navic u vyse zminenych zemi se statistiky vrazd, kradezi apod. bezne nezverejnuji, nebo je nemohu najit.

Podle ceho to tedy merit? Podle poctu veznu per capita? Technicky nesrovnatelne uvazime-li fakt ze v Senegalu jsou vezeni zaplnena na 167.9% kapacity a v CR na 115.6% . Je tedy jasne, ze v Senegalu bude mene veznu kvuli technickym duvodum...

Mohu se zeptat na zdroj vaseho tvrzeni o "nizsi kriminalite"? Nerikam, ze nemate pravdu, ale nejsem schopen sam zjistit, jake meritko jste pouzil a z dostupnych zdroju se da vetsinou jen srovnavat nesrovnatelne.

Anonymní řekl(a)...

O ideologicky motivované vraždě v Senegalu nebo v Mali jsem neslyšela ještě nikdy i přesto, že jsem v těchto zemích nějakou dobu žila. Zákonný věk pro nevěstu je v senegalu minimálně 16 let, i když netvrdím, že některá etnika (zejména fulbové) nevdávají i mladší děvčata. Pokud je ale někdo udá, hrozí za to manželovi i otci nevěsty vězení. Údaje o kriminalitě jsou zde: Vraždy: Mali 0,71, Senegal 0,33, Burkina 0,38, Japonsko 1,10, ČR 1,81, USA 6,3 na 100.000 obyvatel.

Znásilnění: Mali 0,46, Senegal 1,71 - včetně sexuálního obtěžování, Burkina 0,24, Japonsko 1,48, ČR 6,36, USA 34,4.

Loupeže: Mali 0,05, Senegal 2,07, Burkina 0,04, ČR 46,11, Japonsko 2,71, USA 165,2.

Krádeže: Senegal 2,4, Burkina 0,17, ČR 918,11, Japonsko 233,60, USA 728.

Napadení: Mali 1,42, Senegal 6,62, Burkina 0,17, Japonsko 15,40, USA 360,5. Uniform Crime Report 1998)

http://www-rohan.sdsu.edu/faculty/rwinslow/index.html

Jan Filein řekl(a)...

Pochyboval bych o statistické přesnosti, neboť při porovnaní roku 1999 a 2000 Senegal vykazuje těžko uvěřitelný pokrok ve snížení kriminality, který by za normálních okolností zasluhoval Nobelovu cenu ;-)

Snížení kriminality v Senegalu mezi 1999-2000 dle stejného zdroje:

• Vraždy: -26.7%
• Znásilnění: -13.2%
• Krádeže: -35.1%
• Násilné trestné činy: -24.9%
• Loupeže: -18.8%
• Krádeže: -20%
• Krádeže aut: -50%
---
Celková změna všech deliktu: -22.9%

Myslím, ze toto samo nepochybně ukazuje, ze s výsledky, která Senegal poskytuje, se vesele manipuluje ve prospěch dobré mezinárodní image Senegalu. (Jsme realisté, že?)

Ve stejném dokumentu se píše v sekci Policie (represivní složka zveřejňující statistiku a dohlížející na dodžování zákona!) spousta věcí o mnoha mimosoudních popravách (určitě nezahrnuto ve statistické kolonce "vraždy"), porušovaní lidských prav, mizení lidi po zadržení, střílení do demonstrantů s následkem smrti (určitě nezahrnuto ve statistické kolonce "vraždy"), o mnoha úmrtích v souvislosti s nástražnými výbušnými systémy...

Ostatně, stačí si vyhledat vyjádření Amnesty International k dané oblasti, aby si člověk udělal jasnou představu.

Jak je vidět, statisticky vypadá Senegal mnohem bezpečnější než Česko, ale statistické zdání očividně klame. Statistika založená na datech dobrovolně poskytovaných policejními úřady Senegalu asi v tomto případě nebude mít žádanou vypovídací hodnotu. Nemyslíte?

V jednom z posledních International Crime Victim Survey se dokonce došlo k závěru, že největší statistickou kriminalitu mají země British Commonwealth - Austrálie, Nový Zéland, Anglie. :-) Ta statistika je prevít.

Mimochodem, novější statistiky Interpolu jsou tajné. I z tohoto faktu lze usuzovat, že v těchto statistikách je více politiky než statistiky.
INTERPOL International Crime Statistics

Ve zdůvodnění utajení statistik Interpol sám poukazuje na špatnou kvalitu poskytovaných dat, které dle jeho vlastního názoru znemožňují vytvoření přesných a spolehlivých závěrů. (Očividně různé státy mají jasnou představu o přesných a spolehlivých závěrech, proto trochu zalobovaly.)
Proposal to discontinue the production of crime statistics

Anonymní řekl(a)...

A nalezl jste stejné disproporce v údajích i v okolních zemích?

Přesto se (ani v hodnocení Amnesty International) nikde nehovoří o "ideologicky motivovaných vraždách" v této oblasti, jejichž častý výskyt jste kvůli polygamii předpokládal.

Nevím, jestli by například zahrnutí zabitých demonstrantů (byli, pokud si vzpomínám, dva) do kolonky "vraždy" nějak významně ovlivnilo statistiku, nicméně i když připustím její nepřesnost, pořád se mi subjektivně zdála tamní kriminalita nižší, než ta česká, respektive zločin je stále považován za něco vzácného a pozoruhodného, zvláště násilný.

Násilný zločin se oproti tomu vyskytuje nepopiratelně častěji (i když odhlédneme od nepřesností statistik) v křesťanské Botswaně nebo JAR, a porušování lidských práv v Zimbabwe také nemají na svědomí tamní muslimové.

Anýza řekl(a)...

... wow

Anýza řekl(a)...

Proč už v blogu nepokračuješ?

Jan Filein řekl(a)...

Ahoj Anýzo, už zase pokračuji ;-) Malá krize nedostatku času, vůle a píle.

Nezaručuji, že se to opět nedostaví, mívám to v pravidelných intervalech.