neděle, května 16, 2010

Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru

Shlédl jsem asi dvouminutovou ukázku filmu The Losers (2010) a hned jsem věděl, že na tento film mě nikdo dobrovolně nedostane. Nemám rád filmy, které uráží inteligenci diváka.

Ve scéně převáží silně opancéřovaný vůz americkým velkoměstem cennosti. Vůz je přepaden a během přestřelky zničehonic přilétá civilní vrtulník a pomocí velkého elektromagnetu odnáší pancéřový vůz.

První, co mě napadlo bylo: může malý civilní vrtulník vyprodukovat tolik energie, aby udržel opancéřované auto na elektromagnetu a ještě s ním i letěl? Nejsem fyzik, ale na první pohled holý nesmysl.

Důkaz byl otázkou dvou minut hledání na internetu. Dle vzhledu vrtulníku a označení se jedná o Aerospatiale AS332C SUPER PUMA C/N 2047 s maximální vzhletovou váhou 7400Kg. Vrtulník váží 4240Kg a užitečný náklad je maximálně 3160Kg.

Vzhledem k tomu, že běžné civilní opancéřované auto pro převážení cenných nákladů stejné velikosti váži v přůměru 11000Kg, což je 4x více, než uveze vrtulník, myslím si, že je americký filmový průmysl přecpán nedovzdělanými hlupáky nebo naopak chytráky, kteří tvoří pro nedovzdělané hlupáky. Spekulovat, jestli vrtulníku vybyde ještě energie pro elektromagnet je již zbytečné.

Celá scéna měla vypadat takto: Přecpaným velkoměstem si razí cestu opancéřovaná kolona se silně ozbrojeným doprovodem. Snajper vybavený francouzskou protitankovou puškou PGM Hecate II propašovanou z Afganistánu (nikoliv obyčejnou ArmaLite AR10 SuperS.A.S.S. ráže 7.62), snadno vyřazuje přední dva vozy ozbrojeného doprovodu. Náhle přílétá civilní verze CH 47 Chinook označená nápisy Miami Police ve verzi 234UT a pomocí velkorážní harpuny proráží mírně opancéřovanou střechu obrněného vozu a s obrovskými obtížemi vzlétá i se zavěšeným vozem. Téměř všechna okna v okolních budovách jsou vyražena náporem vzduchu, který kolos o téměř 23000Kg rozmetává všemi směry. Chinook musí letět ve výšce maximálně 50 metrů, protože váha podvěšeného vozu mírně překračuje konstrukční zatížení. Po průletu městem rázem vyskočily akcie sklenářských firem o 50%.