neděle, října 19, 2008

Politické očkování

Martin Bursík prohlásil v Otázkách Václava Moravce, že se díky politice poplatků snížila nemocnost o 50%. Nějak mi to nebere mozek. Jak moc může rozhodnutí našich nadutých politiků ovlivnit šíření nejčastějších infekčních nemocí jako je nachlazení, chřipka, enteritis, salmonela, herpes zoster, růže, lymeská borrelióza...

Připomíná to trochu známé blahodárné působení psychotroniků z televizní obrazovky. Cítíte to teplo, které vámi proniká a zvyšuje vám imunitu, kdykoliv se na vás usměje z televizní obrazovky Topolánek nebo Bursík? Také vás neodolatelně láká přitisknout své dlaně na obrazovku a nasávat energii Mirka a Martina? Novinka - politické očkování M&M proti nemocem na dálku. Léčebná seance "Léčba Julínkem" již brzy k dostání ve vaší lékárně na DVD i VHS.

Také je tu jiná teorie. Zavedením poplatků s dopadem až "50% snížení nemocnosti" se maximálně dosáhlo stavu, při kterém nemocní tráví méně času na lůžku a více času na pracovišti.

Což je určitě špatná zpráva pro nás, kteří nešťastně shlíží na kolegy v práci, kteří si hned vedle snaží vykašlat plíce z těla, kapesníkem si do ruda rozdírají nos a zarputile tvrdí, že doma by jim lépe nebylo.

A to jenom proto, abyste se za pár dní i vy probudili s kašlem a ucpaným nosem a šli se o svůj stav podělit s dalšími kolegy zpět do práce, protože ten čas strávený zbytečnou léčbou banální rýmy a kašle je julínkovsky k nezaplacení.

Koneckonců ani nevím, jak na tom vydělá zaměstnavatel, když se mu jeden po druhém zaměstnanci mění na nevýkonné infekční přízraky.

Vždy jsem si myslel, že pro posouzení stavu pacienta a vážnosti nemoci zde máme kvalifikované lékaře (ne politiky ani občany). Pokud naši politici naznačují, že se nemocenské zneužívají, měli by tento neduh léčit u původce, tedy autority, která stanoví chybnou diagnózu a neoprávněně vyplní nemocenský lístek. U lékaře.